Een carrièreswitch: de goede keuze?
Kom je er echt niet uit wat nu de beste keuze is voor jou? Stoppen met je huidige baan en een carrièreswitch maken of toch maar bij je huidige baan blijven… Of kun je misschien geen werk vinden in het vakgebied waar je voor geleerd hebt en wil je het ergens anders gaan zoeken? Wij geven tips om je te helpen bij het maken van deze lastige keuze.
Doe waar je goed in bent
Denk na over wat je wilt bereiken en of het realistisch is. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? Vraag jezelf ook af of je dit tijdelijk leuk vindt of dat je dit altijd al interessant vindt. Je gaat natuurlijk niet je hele carrière omgooien om er een jaar later achter te komen dat het toch niet helemaal is wat je wil. En hoe ga je nu naar je werk? Op de automatische piloot? Met lood in je schoenen? Krijg je er energie van? Het is ook belangrijk om te kijken wat je in je huidige werk mist en of er talenten zijn die je niet kunt inzetten, maar wel graag zou willen inzetten. Want het is toch zonde om jouw talenten niet te benutten?
Paniek!
Wanneer je weet wat je leuk vindt en je weet dat je iets anders wilt dan je nu doet, volgt vaak paniek. Je vraagt je af wie je bent. Is dit echt wat ik wil? Er kan een hoop onzekerheid bij komen kijken. Vind ik wel een nieuwe baan? Ga ik minder verdienen? Lukt dit wel financieel? Want je wil natuurlijk ook niet achterblijven met geldzorgen. Wanneer je geen energie meer haalt uit je huidige baan is het belangrijk om de zekerheid los te laten. Werk geeft je wel zekerheid, maar ook de zekerheid dat morgen net zo is als vandaag. En volgende week. En volgende maand.
Verandering maakt je onrustig, want mensen houden niet van verandering. Het maakt je bijna net zo onrustig als je huidige baan waar je niet meer zo blij van wordt. Je hebt het gevoel dat je tijdelijk je evenwicht gaat verliezen. En dat is ook zo, maar je vindt je evenwicht ook weer terug. Want zeg nou zelf; wat is erger? Tijdelijk je evenwicht verliezen of in de toekomst jezelf verliezen? Het is aan jou.
Moeten of willen
Er is een verschil tussen moeten en willen. Moet je dit werk doen of wil je dit werk doen? Doe je een opleiding omdat je het moet of omdat je het wil? Vraag je af waarom je dingen doet. Doe het om de goede reden: om jezelf gelukkiger te maken en niet omdat anderen het van je verwachten. Doe het met passie, want alleen dan kun je uiterst gemotiveerd zijn en kun je beschikken over voldoende doorzettingsvermogen. Is het nodig om iets nieuws te leren voor je toekomstige baan? Kies een studie of cursus die je leuk vindt en die bij je past. En vooral: een studie die je wíl volgen.
Stappen zetten
Het kan ook dat je totaal niet zit te wachten op een nieuwe studie. Kijk dan wat de mogelijkheden zijn binnen het werkveld. Ben je administratief medewerker in de transport, maar wil je graag bij personeelszaken in de zorg werken? Probeer dan eerst de stap te zetten naar personeelszaken binnen de transport, omdat je hier al ervaring mee hebt. Ga daarna voor een baan bij personeelszaken in de zorg. Wanneer je er echt niet uitkomt, kun je ook nog altijd een loopbaan- of jobcoach inschakelen. Hij of zij beschikt vaak over een groot netwerk en kan je helpen bij het uitstippelen van je carrière-pad.
Kies voor geluk
Maar misschien wel het belangrijkste van alles: stop thinking, start moving. Ben je klaar met de zorgen over of je plan wel gaat slagen? Maar ben je ook bang dat je je eigen leven en dat van je familie op zijn kop zet met jouw carrièreswitch? Kijk de angst in de ogen. Neem risico. Onderneem iets concreets waardoor je niet meer kunt twijfelen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een studie, zodat je niet meer zo makkelijk terug kunt. Net als bij een vakantie; als je geboekt hebt, is de kans klein dat je de reis nog gaat annuleren. Kijk vooruit en geloof in jezelf. Stop met je droom te dromen. Leef je droom!
Vraag je je af hoe je een nieuwe studie kunt combineren met je huidige baan en gezinsleven? Lees hier ons blogartikel over hoe je dat aanpakt!