Motivatie krijgen en uitstelgedrag voorkomen tijdens je thuisstudie

Wanneer je een thuisstudie volgt kom je vaak in de verleiding om andere dingen te doen. Eerst even een aflevering van je favoriete serie kijken en dan begin je met studeren. De aflevering was toch wel erg spannend en je wil graag verder kijken. ‘Studeren kan morgen ook nog wel’, denk je. Daar heb je het al: je raakt minder gemotiveerd en schuift het studeren vooruit. Je vertoont studieontwijkend gedrag en krijgt hier achteraf een slecht gevoel over. Die serie had je toch beter na het studeren kunnen kijken… Nu loopt je hele planning in de soep. Hoe voorkom je uitstelgedrag? En hoe krijg of behoud je motivatie om te studeren? In dit blogartikel vind je een aantal tips!
 

Waarom doe je dit?

Soms vergeet je even waar je het ook alweer voor doet. Waarom ben je begonnen aan deze thuisstudie? Wil je graag promotie op je werk krijgen? Wil je je graag laten omscholen? Is een thuisstudie het best te combineren met je gezin of baan? Is een thuisstudie de beste optie vanwege ziekte? Of wil je simpelweg liever thuis dan klassikaal studeren? Denk terug aan het moment waarop je de beslissing nam om een thuisstudie te gaan volgen. Toen was je toch heel gemotiveerd? Probeer dit gevoel terug te krijgen!
 

Ga naar school!

Nee, je hoeft niet écht naar school, maar je doet alsof je naar school gaat! Creëer een eigen studieruimte in je huis met een opgeruimd bureau en een fijne stoel, zodat je naar die plek gaat om te studeren. Wanneer je doet alsof je naar school (of werk) gaat, maak je hormonen aan die ervoor zorgen dat je in de productiemodus komt. Hierdoor stel je minder uit. Een studieruimte helpt je ook om een onderscheid te maken tussen thuis en kantoor. Thuis vertoon je namelijk huiselijk gedrag en op kantoor werkgedrag. Zonder dit onderscheid kun je thuis niet meer goed ontspannen doordat je steeds het gevoel hebt dat je aan het werk moet.

Ga ook vooral niet op je bed leren. Je lichaam maakt namelijk melatonine aan in de slaapkamer waardoor je makkelijk in slaap valt. Neem een douche en kleed je aan alsof je de deur uit gaat. Zo voel je je fris. Probeer je verder te gedragen alsof je in de klas zit. Zou je ook een half uur op Facebook kijken als je in een klaslokaal zat? Nee? Doe het dan ook niet wanneer je thuis studeert. Koop leuke studeerspullen zoals een notitieboek en een planner voor wat extra motivatie. En niet te vergeten: je favoriete thee of koffie met een lekker stuk fruit of een koekje.
 

Vermijd afleiding

Best vanzelfsprekend: probeer afleiding te beperken. Leg je telefoon weg of zet hem uit. Bij iedere ‘ping!’ die je hoort, iedere trilling die je voelt en iedere pop-up die je ziet, raak je afgeleid. Je hebt de neiging om je telefoon te pakken en de melding te bekijken. Je wordt uit je concentratie gehaald. Word je thuis teveel afgeleid door bijvoorbeeld de kat, de kinderen of doordat je constant denkt aan dingen die nog moeten gebeuren zoals de was of de tuin? Ga eens op zoek naar een andere omgeving om te leren. Misschien vind je het fijn om in een rustige bibliotheek te leren of juist in een café met een beetje rumoer op de achtergrond. Probeer het eens uit!
 

Kies je leermethode

Wat vind jij de fijnste leermethode? Alle tekst één of meerdere keren doorlezen, de tekst doorlezen en vervolgens samenvatten of meteen samenvatten tijdens het lezen? Vat je liever samen door korte stukjes tekst te typen of schrijven of gebruik je liever alleen steekwoorden? Kies voor de methode die voor jou het beste werkt. Zo gaat het leren sneller en dit motiveert je. Deel je tijd goed in door een planning te maken, maar maak deze planning niet te strak. Maak kleinere taken van een grote taak om uitstelgedrag te voorkomen. Bepaal ook tussentijdse doelen. Je krijgt namelijk motivatie als je een doel bereikt hebt. Dit geeft je een goede boost!

Die tussentijdse doelen zijn korte termijndoelen, die één voor één makkelijker te behalen zijn dan het algemene doel in zijn totaal. Wanneer je lange termijndoelen stelt, kom je vaak later in actie en doe je alles net voor de deadline. Je blijft uitstellen omdat je denkt dat je nog tijd genoeg hebt. Ook denken mensen vaak dat ze pas optimaal presteren als het echt moet. Als ze onder tijdsdruk staan. Dit is een misverstand, want door stress en weinig tijd gaat de kwaliteit van je werk achteruit. Ook onthoud je dingen slechter, waardoor je minder presteert.
 

Zorg goed voor jezelf!

Je kunt je maximaal drie uur achter elkaar op een taak concentreren. Neem daarom voldoende pauze. Kijk wat het beste bij jou past. Na elke tien bladzijdes vijf minuten pauze of om het uur een pauze van een kwartier? Ga ook niet voor te lange pauzes. Kies er niet voor om een serie of film te kijken. Dat mag na het studeren als beloning voor jezelf. Doe iets wat je leuk vindt voor een positieve mindset. Het is ook belangrijk om voldoende sociale contacten te hebben. Bij een thuisstudie heb je namelijk geen studiegenoten en dat kun je soms missen. Zorg dus voor een goede afwisseling tussen studeren en sociaal contact. Wanneer je echt iemand wil om mee te sparren, kijk dan of je een studiebuddy kunt vinden. Misschien is er een mogelijkheid om via de leeromgeving van de opleider in contact te komen met mede-cursisten? Het allerbelangrijkst is om goed te eten, drinken en slapen. Dit is goed voor je hersenen en die heb je natuurlijk nodig!
 

Beloon jezelf!

Een onderdeel van goed voor jezelf zorgen: jezelf belonen. Na al dat studeren verdien je wel een beloning! Je kunt jezelf belonen door iets leuks te doen in de pauze tussen het studeren door of door iets lekkers te eten of drinken. Het is ook een optie om een leuke activiteit in te plannen nadat je een korte termijndoel hebt behaald. Ga bijvoorbeeld een dagje winkelen met een  vriendin of ga samen lunchen wanneer jij een hele week druk bent geweest met leren. Ontspanning doet een mens goed. Een beloning voor jezelf werkt ook weer motiverend. Zo kun je er weer even tegenaan!
 

Motivatie voorkomt uitstelgedrag

Vraag je af waarom je het studeren steeds uitstelt. Denk je dat je het niet kunt? Of vind je het niet zo leuk? Meestal ontstaat uitstelgedrag door gebrek aan overzicht. Probeer dat overzicht dus terug te krijgen door een duidelijke en realistische planning te maken. Verder is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je dit doet en wat jou motiveert. Als je gemotiveerd bent, voorkomt dit uitstelgedrag. Beginnen met studeren is meestal het moeilijkst. Je hebt eigenlijk geen zin om te gaan leren en je kunt genoeg andere dingen bedenken die een stuk leuker zijn om te doen. De kunst is om gewoon te beginnen, want als je eenmaal bezig bent, denk je al snel: ‘nu ik toch bezig ben, is het eigenlijk niet meer zo erg’ of ‘nu ik toch bezig ben, ga ik nog wel even door’.
 

Bouw een routine op

Zorg ervoor dat studeren onderdeel wordt van je routine. Plan het studeren telkens op hetzelfde moment van de dag of week als dat mogelijk is. Zo komt het elke keer op het zelfde moment terug in je planning. Op deze manier bouw je een routine op. Het wordt dan net als tanden poetsen iets wat in je systeem zit. Hierdoor doe je het zonder teveel wilskracht nodig te hebben.


Wil je weten welke studie bij jou past of wil je weten of jouw studiekosten aftrekbaar zijn? Lees het hier en hier.