Sollicitatietips deel 1: sollicitatiebrief schrijven
Volg je een thuisstudie met als doel een nieuwe baan? Dan is het natuurlijk de bedoeling dat je straks ook gaat solliciteren. Spannend, want je wil graag een goede indruk achterlaten. Maar hoe doe je dat? In ‘Sollicitatietips deel 1’ vertellen we je hoe je jouw sollicitatiebrief schrijft. In deel 2 en 3 komt aan bod hoe je een cv opstelt en wat je wel en niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek.
Aanhef van je brief
Als eerste ga je jouw sollicitatiebrief schrijven. Je begint altijd met ‘Beste *voor- en achternaam*’. Komt het bedrijf erg serieus over, zoals een advocatenkantoor? Start dan met ‘Geachte heer/mevrouw *naam*’. Let op de afsluiting die je gebruikt. Wanneer je je brief begint met ‘Beste…’, sluit je af met ‘Met vriendelijke groet…’. Start je met ‘Geachte…’? Dan sluit je de brief af met ‘Hoogachtend…’. Weet je niet wat de naam is van de ontvanger van je brief? Probeer dit te achterhalen door wat onderzoek te doen. Google even of bel het bedrijf op. Kom je er echt niet achter? Begin dan met ‘Beste/Geachte heer/mevrouw’.
Tone-of-voice
Maar hoe bepaal je voor welke aanhef je kiest? Hiervoor kun je het beste een kijkje nemen op de website van het bedrijf en op hun social media. Ook is het slim om nog eens goed te kijken naar de vacaturetekst. Kijk wat voor bedrijf het is en op welke manier zij communiceren. Wat is hun tone-of-voice? Spreken zij met ‘u’ of met ‘jij’? Gebruiken zij humor op hun social media? Op deze manier kun je bepalen hoe je zelf gaat schrijven in je sollicitatiebrief. Zorg dat je tone-of-voice aansluit op die van het bedrijf.
Flitsende openingszin
Je weet nu welke aanhef je moet kiezen en welke toon je gaat gebruiken. Kies vervolgens voor een goede openingszin die de aandacht trekt. Ga dus niet voor een standaardzin als: ‘Mijn naam is *naam* en ik ben op zoek naar een baan in de journalistiek. Daarom solliciteer ik voor de functie Webredacteur.’ Best wel saai, toch? Dat denkt degene die jouw brief leest waarschijnlijk ook. Begin dus een stuk enthousiaster: ‘Mijn naam is *naam* en deze baan als Webredacteur is mij echt op het lijf geschreven! Al sinds ik me kan herinneren…’
De kern van je brief
Vertel in het inleidende gedeelte van je brief waarom deze functie bij jouw past. Waarom heb je affiniteit met het bedrijf? Hoe kom je bij deze vacature? Benoem het wanneer je al telefonisch contact hebt gehad of wanneer een gezamenlijke kennis je over de vacature heeft verteld. In de tweede en derde alinea vertel je iets meer over jezelf. Wie ben je? Wat doe je op dit moment? Wat vind je leuk? Waar ben je goed in en waarom ben jij geschikt voor deze baan?
Ikke, ikke, ikke
Let er in je brief op dat je niet te vaak ‘ik’ gebruikt en probeer te vermijden dat je zinnen met ‘ik’ begint. Je moet jezelf natuurlijk zien te verkopen, maar een brief die vanuit het ik-perspectief wordt geschreven, overtuigt juist niet. Je kunt beter proberen de lezer te overtuigen door te vertellen waar jij goed in bent en door dit ook aan te tonen aan de hand van voorbeelden. Waaruit blijkt dat je goed bent in teksten schrijven? Want hoe verkoopt een verkoopmedewerker een televisie? Door te vertellen wat de voordelen zijn en dit ook te laten zien. Dat overtuigt jou! Zo verkoop je ook jezelf.
Niet liegen!
Verkoop geen onzin. Lieg niet over bepaalde vaardigheden die je niet hebt en maak dingen niet mooier dan ze zijn. Ook niet als deze vaardigheid belangrijk is voor de functie. Vroeg of laat komt het bedrijf toch achter de waarheid. Je beweert bijvoorbeeld dat je ervaring hebt met InDesign. Vervolgens krijg je op je nieuwe werk de opdracht om een brochure te maken en weet je niet veel meer dan hoe je tekst en afbeeldingen kunt plaatsen. Je moet je collega’s om hulp vragen. Op zich niks mis mee als je het nog moet leren, maar wanneer je hebt aangegeven dat je hier ervaring mee hebt, wordt er waarschijnlijk van je verwacht dat je dit zelf kunt. Betrapt!
Laat zien dat je leergierig bent
Geef in je brief ook aan dat je ervoor open staat om nieuwe dingen te leren. Dit horen bedrijven graag. Benoem ook wat je dan nog graag zou willen leren. Lijkt het je leuk om naast het schrijven van artikelen ook eens iets bij te dragen aan de opmaak van het tijdschrift? Meldt het! Wordt er gevraagd naar ervaring met InDesign, maar ken je enkel de basis? Laat weten dat je hier graag beter in wil worden in plaats van te beweren dat je hier al ervaring mee hebt. De meeste bedrijven vinden het namelijk belangrijk dat hun medewerkers leergierig zijn. Ook laat je hierdoor meteen zien dat je gemotiveerd bent voor deze baan.
Tot slot…
Sluit je brief af met de mededeling dat je jouw motivatie graag verder toelicht in een gesprek. Vervolgens de gekozen afsluiting die past bij de aanhef van je brief en je voor- en achternaam. Wanneer je een curriculum vitae toevoegt aan je brief vermeldt je dit helemaal onderaan je brief. Plaats een aantal enters na je naam en typ hier ‘Bijlage: curriculum vitae’. Zo weet de lezer dat ook je cv erbij hoort. Zorg er verder voor dat je brief niet langer is dan 1 A4’tje en dat er geen spelfouten inzitten. Laat de brief altijd nog een keer door iemand anders op taal controleren. Als laatste is het handig om je brief als pdf op te slaan. Zo kan de opmaak niet meer verspringen en kan er ook niks meer veranderen aan de tekst. Kies voor een goede naam voor je bestand. Niet ‘Doc1’ of ‘sollicitatie’, maar bijvoorbeeld ‘sollicitatiebrief *jouw naam en de functie waarop je solliciteert*’.
Heel veel succes met het schrijven van jouw sollicitatiebrief!
Wil je ook graag weten hoe je een goed cv opstelt? Lees dan 'Sollicitatietips deel 2: je cv opstellen'. Benieuwd naar Sollicitatietips deel 3: het sollicitatiegesprek? Klik dan hier!