Stap voor stap! Welke opleiding past bij jou?
Welke opleiding past bij mij? Een lastige, maar goede vraag om jezelf te stellen. Als je een opleiding wilt gaan volgen is het natuurlijk erg belangrijk om te kijken naar wat je leuk vindt en wat bij je past. In de meeste gevallen is dit een moeilijk keuzeproces. Je wilt absoluut niet de verkeerde beslissing maken. Wij helpen jou om je studiekeuze soepel te laten verlopen met een stappenplan!
Zelfkennis: een must
Hier gaan mensen vaak al meteen de fout in. Je wilt een studie kiezen en gaat kijken wat het aanbod is bij verschillende opleiders. Bedrijfskunde? Klinkt interessant! Commerciële economie? Ook wel leuk! Toegepaste psychologie? Fascinerend! Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Alles lijkt wel iets interessants te hebben, maar alles lijkt ook weer nadelen te hebben. Keuzestress! Om dit te voorkomen is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Je moet eerst over zelfkennis beschikken voordat je de juiste keuze kunt maken. Vraag jezelf af: wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Heb ik een doel voor ogen? Zet dit op papier. Probeer ook goede en minder goede eigenschappen van jezelf aan dit lijstje toe te voegen.
Vraag anderen
Het kan moeilijk zijn om van jezelf te benoemen waar je goed in bent en wat je goede en slechte eigenschappen zijn. Daarom is het slim om familie en vrienden te vragen hoe zij dit zien. Zij kennen jou al lang en hebben je door de jaren heen zien ontwikkelen. Waarschijnlijk kunnen zij vrij gemakkelijk benoemen wat jouw talenten en kwaliteiten zijn. Denk ook eens na waar jij vaak complimenten over krijgt van anderen. Vinden vrienden dat jij altijd goed luistert? Of kom jij altijd met een goede oplossing? Dit zijn kwaliteiten die je ook tijdens je opleiding en in het werkveld kunt gebruiken. Je zou ook eens aan familie of vrienden kunnen vragen of ze willen vertellen wat zij nu eigenlijk precies doen op hun werk. Misschien kom je er wel achter dat dat ene beroep of vakgebied een stuk interessanter is dan je dacht!
Waar moet je opleiding aan voldoen?
Ga voor jezelf na wat jij zoekt in een opleiding. Stel een lijst op met criteria. Wat wil je dat de opleiding inhoudelijk te bieden heeft? Besluit op welk niveau je een studie wilt volgen. Mbo-, hbo- of wo-niveau? Welke lesvorm vind je prettig? Klassikaal of een thuisstudie? Voltijd, deeltijd of duaal? Of wil je graag flexibel studeren? Kijk ook naar de loopbaanmogelijkheden die je na je opleiding hebt en op welke locatie je je studie wilt volgen. Uiteraard hoort een thuisstudie ook tot de mogelijkheden. Ga je voor een praktische of een theoretische studie? Creatief of juist analytisch? Genoeg om over na te denken dus! Maar wel belangrijk om te weten om uiteindelijk jouw opleidingskeuze te maken.
Niet te snel uitsluiten
Je kunt vervolgens een aantal sectoren kiezen die je interessant lijken. Ga binnen deze sectoren kijken of er opleidingen bij zitten die jou leuk lijken. Maar, let op! Sluit niet te snel uit. Misschien zijn er wel studies waarbij je niet had stil gestaan dat ze überhaupt bestaan of waarvan je dacht dat ze heel anders waren dan ze werkelijk zijn.
Ikzelf wilde graag een opleiding volgen waarin ik mijn creativiteit kwijt kon. Hierdoor dacht ik dat ik het beste op mijn plek zou zitten bij een kunstacademie. Drie open dagen bij drie verschillende kunstacademies later had ik het toch nog niet gevonden. Ik vond de opleidingen net iets te praktisch en ik voelde me ook niet thuis op deze scholen. Vervolgens raadden verschillende mensen mij de opleiding Communicatie aan. Het eerste wat ik dacht was: “Leren communiceren met mensen en gesprekstechnieken oefenen… Niet echt mijn ding.” Uiteindelijk ben ik me in deze opleiding gaan verdiepen en kwam ik erachter dat deze studie echt totaal anders was dan ik had verwacht. Al mijn interesses kwamen samen in deze opleiding: talen, media, creativiteit, reclame, etc. Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb ik geen moment spijt gehad van mijn opleidingskeuzekeuze.
Kies voor jezelf!
Laat je niet teveel beïnvloeden door je omgeving. Misschien raadt die ene vriend de opleiding die jou leuk lijkt wel af omdat er volgens hem weinig baangarantie is. Dat kan wel zo zijn, maar dat kan over een tijdje weer heel anders zijn. Sluit niets zomaar uit op basis van geruchten. Je moet voor jezelf kiezen. Verder ontkom je niet aan de nadelen. Bij iedere opleiding zijn wel minder leuke onderdelen of vakken. Laat je keuze hier dus niet vanaf hangen. Een opleiding zonder nadelen ga je hoogstwaarschijnlijk niet vinden.
Verdiepen, verdiepen, verdiepen
Verder is het belangrijk om je heel goed te verdiepen in alle studies. Zoek net zo lang tot je een stuk of vijf studies hebt gevonden die je interessant lijken. Oriënteer eerst goed op internet over de opleiding, vraag informatiebrochures en proeflessen aan en noteer vragen die je nog hebt. De meeste opleidingsinstituten, zoals Laudius, beschikken over een afdeling studievoorlichting. Hier zitten ervaren studieadviseurs voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Ze helpen je graag bij het maken van een studiekeuze!
Baan en opleiding combineren
Wil je graag een opleiding gaan volgen, maar heb je al een baan? Ook dat kan. Wanneer je voor een thuisstudie kiest, heb je de mogelijkheid om flexibel te studeren. Je kunt namelijk zelf je tijd indelen. Vraag je je af of een carrièreswitch wel een goed idee is? Lees ons blogartikel om deze vraag voor jezelf te beantwoorden. Wil je een carrièreswitch gaan maken of een nieuwe studie volgen naast je baan? Lees dan hier hoe je dat het beste kunt aanpakken!
Blijf rustig
Het aller voornaamst is dat je jezelf afvraagt of je blij wordt van de desbetreffende opleiding en of je er energie van krijgt. En neem de tijd! Het is geen beslissing die je zomaar even maakt. Als je het niet zeker weet, wacht er dan nog even mee. Maak geen overhaaste beslissing omdat je onder tijdsdruk staat. En verder: relax! Je leven hangt er niet vanaf. Je hoeft niet de rest van je leven hetzelfde te doen. Je kunt je altijd weer laten omscholen.
Ben jij op zoek naar een thuisstudie? Bekijk ons cursusaanbod eens. We bieden cursussen en opleiding aan op verschillende niveaus. Misschien zit er iets leuks voor je tussen!