
Ontdek de helende kracht van muziek: duik in muziektherapie
Muziek heeft een unieke, helende kracht: het kan positieve emoties oproepen, herinneringen activeren en lichaam en geest gezonder maken. Daarom wordt muziek ook toegepast als therapie.
In dit blogartikel duiken we in de fascinerende wereld van muziektherapie: wat is het precies? Wie heeft er baat bij en hoe kan jij je hierin specialiseren? Je ontdekt het hieronder.
Wat is muziektherapie?
Muziektherapie is een erkende, evidencebased therapie die wereldwijd wordt toegepast in de geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuizen, revalidatiecentra en het onderwijs. Hierbij wordt muziek doelgericht ingezet om klachten aan te pakken en de gezondheid te versterken. Denk aan het verminderen van stress, somberheid of angst en het verbeteren van de motoriek, gedragsproblematiek of pijnklachten: multi-inzetbaar dus.
Elke sessie wordt afgestemd op de behoeften van de cliënt. Hij of zij kan bijvoorbeeld actief muziek maken, door te zingen, te componeren of instrumenten te bespelen, of juist passief luisteren en reageren op muziek. Dat maakt deze therapievorm erg laagdrempelig en geschikt voor alle leeftijden – van baby’s tot honderdjarigen.
De therapie wordt altijd begeleid door een professionele muziektherapeut: dankzij een gedegen opleiding weet de therapeut met passende oefeningen de juiste snaar te raken bij de cliënt. De cliënt hoeft géén muzikale ervaring te hebben om ervan te profiteren. Het draait om de beleving en het positieve effect dat muziek heeft op de gezondheid.
Wanneer is muziektherapie waardevol?
We geven drie voorbeelden van situaties waarin de helende kracht van muziek verlichting brengt.
1. Trudy heeft dementie
De 88-jarige Trudy krijgt in het verpleeghuis muziektherapie, want muziek kan ervoor zorgen dat mensen met dementie heerlijk kunnen ontspannen. Daarnaast kan muziek herinneringen weer tot leven wekken. Het luisteren van jazzliedjes waarop Trudy en haar echtgenoot vroeger hebben gedanst, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze zich vrolijker voelt. Ook kunnen de herinneringen aan vroeger het spreken stimuleren – zodat ze meer contact krijgt met haar omgeving in het heden.
2. Jeroen heeft ADHD
Jeroen is net vader geworden en heeft een veeleisende baan. Hoewel hij met de jaren heeft geleerd om met zijn ADHD om te gaan, kan hij in deze drukke periode wel wat extra ondersteuning gebruiken. Zijn huisarts heeft muziektherapie aanbevolen. Het is namelijk aangetoond dat muziektherapie onder meer het concentratievermogen en de prikkelverwerking verbetert en rusteloosheid vermindert. Door bijvoorbeeld een instrument te bespelen, leren de hersenen om focus te houden en rustige muziek kan een overactieve geest kalmeren – en dat is precies wat Jeroen nodig heeft.
3. Liesbeth heeft chronische pijn
Al jarenlang heeft Liesbeth last van haar gewrichten. Omdat muziek de pijnbeleving kan verminderen en de bewegelijkheid kan vergroten, krijgt ze muziektherapie. Door te luisteren naar rustige geluiden, zoals klassieke muziek of natuurgeluiden, wordt Liesbeth afgeleid van de pijn. Tegelijkertijd stimuleert het de aanmaak van dopamine en endorfine, twee gelukshormonen die als pijnstiller werken. Daarnaast kan ze haar gewrichten langzaam ritmisch meebewegen, om zo de mobiliteit te bevorderen – en dat allemaal op een natuurlijke, ontspannen manier.
De cursus muziektherapie: ontdek de veelzijdigheid van muziek
Ben jij muzikaal en is het je droom om met helende muziek anderen te ondersteunen? In onze opleiding Muziektherapie leer je precies hoe je dat doet. Uiteraard is deze opleiding ook een verrijking voor jezelf – want heb je wat energie, motivatie of inspiratie nodig? Jij weet hoe en welke muziek jou kan helpen.