- Home
- A-Z Cursussen
- Autisme coach
Autisme coach opleiding
NIEUW
Verplaats je als Autisme coach in de belevingswereld van mensen met ASS
Autisme, wat is dat eigenlijk? Je ziet het niet aan iemands uiterlijk. Wel merk je het vaak aan het gedrag. Dat komt doordat iemand met autisme een andere prikkel- en informatieverwerking in de hersenen heeft dan de gemiddelde mens. Daardoor kan autisme zich op veel verschillende manieren uiten. Elk mens met een autismespectrumstoornis (ASS) – zoals de officiële benaming luidt – is dan ook weer anders. In de Autisme coach opleiding leer je je te verplaatsen in de belevingswereld van deze bijzondere mensen en hoe je hen in het dagelijks leven nóg beter kunt laten functioneren.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Bij Laudius sta je er nooit alleen voor. Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van België
- Binnen 1 minuut starten
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Open-Boek-Examen thuis
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Verplaats je als Autisme coach in de belevingswereld van mensen met ASS
Autisme, wat is dat eigenlijk? Je ziet het niet aan iemands uiterlijk. Wel merk je het vaak aan het gedrag. Dat komt doordat iemand met autisme een andere prikkel- en informatieverwerking in de hersenen heeft dan de gemiddelde mens. Daardoor kan autisme zich op veel verschillende manieren uiten. Elk mens met een autismespectrumstoornis (ASS) – zoals de officiële benaming luidt – is dan ook weer anders. In de Autisme coach opleiding leer je je te verplaatsen in de belevingswereld van deze bijzondere mensen en hoe je hen in het dagelijks leven nóg beter kunt laten functioneren.
Over de Autisme coach opleiding
Over de opleiding Autisme coach
Heb je een kind dat in meer of mindere mate een autismespectrumstoornis heeft? Of heb je als docent, jeugdwerker of zorgverlener vaak te maken met jeugdigen of volwassenen met autisme en wil je deze mensen graag vooruit helpen? In de opleiding Autismecoach leer je allereerst wat ASS eigenlijk is en wat veelvoorkomende kenmerken zijn. Vervolgens leer je hoe je mensen met een milde vorm van ASS op verantwoorde wijze kunt coachen.
Mensen met autisme hebben vaak moeite met het herkennen van eigen en andermans gevoelens, nemen dingen heel letterlijk, praten niet graag over koetjes en kalfjes en tonen (ogenschijnlijk) geen interesse in anderen. Daardoor hebben zij moeite om hun omgeving en de mensen om hen heen te begrijpen. Zij voelen bijvoorbeeld soms niet goed aan wat anderen van hen verwachten of wat ‘normaal’ is om te doen. Hierdoor gedragen zij zich soms anders, en worden ze vaak niet begrepen door hun familie, klasgenoten of collega’s.
Door je te echter verplaatsen in hun bijzondere belevingswereld, kun je als autismecoach veel betekenen voor deze mensen. Dan zul je ook hun positieve eigenschappen ontdekken. Zo hebben mensen met autisme vaak een sterk analytisch vermogen, zijn ze in staat buiten vaste kaders te denken of beschikken ze over veel kennis over een specifiek thema. Door als coach deze sterke punten in kaart te brengen, kun je jouw cliënt stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.
Wat kun je met de opleiding Autisme coach?
Geen enkel mens met autisme is hetzelfde. Hoewel er zeker overeenkomsten bestaan in bijvoorbeeld gedrag en denkpatronen, uit autisme zich bij ieder individu op een andere manier. Juist dat maakt het werk van een autismecoach ook zo uitdagend en afwisselend, want er bestaat niet zoiets als een eenduidige aanpak. Autismecoaching is dan ook maatwerk, waarbij je steeds opnieuw moet zien uit te vinden waar de emotionele obstakels van je cliënt zich bevinden. Maar des te groter is de voldoening als je merkt dat je dankzij je professionele coaching mensen met autisme in het dagelijks leven beter kunt laten functioneren.
Wat is een autismespectrumstoornis (ASS)?
Je leert wat een autismespectrumstoornis is, wat de oorzaken en gevolgen van ASS zijn en hoe de diagnose ASS wordt gesteld.
Wat zijn de probleemgebieden van mensen met autisme?
Bij mensen met autisme kunnen problemen spelen op emotioneel vlak, maar ook op cognitief gebied, zoals concentratieproblemen of moeite hebben met het bewaren van overzicht. Over- of juist ongevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels komt ook voor. Je leert hoe je als autismecoach dergelijke problemen bij je cliënt kunt herkennen en aanpakken.
Hoe stel je een hulpverleningsplan op?
Een belangrijke taak als autismecoach is om samen met de cliënt op zoek te gaan naar zijn of haar probleem. Door je te verplaatsen in de belevingswereld van je cliënt wordt steeds duidelijker aan welke specifieke aspecten diegene wil werken en ook op welke manier. Dit alles leg je vast in een hulpverleningsplan; een werkplan met daarin de doelen van de cliënt.
Inhoud
Inhoud- Autisme coach opleiding
De Autisme coach opleiding bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 - Wat is een autismespectrumstoornis?
Deze module gaat over mensen met de autismespectrumstoornis (ASS). Deze doelgroep is boeiend: zij kijken anders naar de wereld dan mensen zonder ASS. In deze module wordt uitgelegd wat autismespectrumstoornissen zijn. Wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen van ASS? Hoe wordt de diagnose ASS gesteld? Daarnaast ga je kijken naar jezelf als coach van mensen met ASS. Wat doet een autismecoach? Welke doelgroep en werkplek vind je interessant? Welke pijlers zijn belangrijk voor iemand met ASS en welke basishouding meet je jezelf aan als je met deze doelgroep gaat werken?
Module 2 - Kenmerken van ASS
Iemand die met ASS is gediagnosticeerd heeft een aantal symptomen van ASS. De mate waarin deze symptomen voorkomen verschilt echter. De een heeft veel last van het ene symptoom, terwijl de ander weinig last heeft van dit symptoom, maar van een ander symptoom. Naast de ASS-symptomen hebben mensen met ASS ook positieve eigenschappen. In deze module ga je kijken naar deze kenmerken en positieve eigenschappen van mensen met ASS. Door middel van zelfinzichtopdrachten ga je kijken of en hoe deze kenmerken bij jou tot uiting komen.
Verder leer je werken met het autismeprofiel. Hiermee kun je kijken in welke mate de cliënt de kenmerken en positieve eigenschappen ervaart.
Module 3 - Ontwikkelingsfasen
Het is belangrijk om ASS vroeg te herkennen bij kinderen, omdat er dan in een vroeg stadium goede begeleiding kan worden ingezet. In deze module bespreken we de verschillen in de ontwikkelingsleeftijden van mensen met een gezonde ontwikkeling en mensen met een autistische ontwikkeling. We gaan van de babyfase naar de volwassenheid. Ook voeg je je eigen ontwikkelingsverslag aan je portofolio toe. Hoe was jouw ontwikkeling van baby tot volwassene? Het is goed om je hierin te verdiepen, want je hebt zelfinzicht nodig om een ander goed te kunnen begrijpen.
Module 4 - Gesprekstechnieken
Gesprekken voer je vaak de gehele dag door, of je nu thuis bent met je gezin of in een vergadering op je werk bent. Het is onmogelijk om niet te communiceren. Gesprekken verlopen elke keer anders. Meestal verlopen deze gesprekken spontaan, maar in een coaching sessie kan je ook bewust bepaalde gesprekstechnieken inzetten, zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, directheid en modelleren, om het gesprek te sturen of leiden. Deze module staat in het teken van veel oefenen.
Module 5 - Probleemgebieden van mensen met ASS
Mensen met ASS kunnen veel stress ervaren als problemen zich opstapelen. Er kunnen problemen spelen op emotioneel gebied, zoals het herkennen van eigen en andermans gevoelens. Maar ook op cognitief gebied, zoals concentratieproblemen of problemen niet kunnen oplossen. Daarnaast kunnen er problemen zijn op sociaal vlak, zoals het aangaan of onderhouden van contacten. In deze module wordt beschreven tegen welke problemen mensen met ASS aanlopen op de verschillende gebieden. Verder wordt de kern van het probleem besproken., om zo de juiste hulpmiddelen en methoden te kunnen inzetten.
Module 6 - Het hulpverleningsplan
In deze module kom je te weten welke route je kunt volgen vanaf het kennismakingsgesprek totdat je de hulpverlening afrondt. Je begint met een kennismakingsgesprek. Hierbij is de eerste indruk die de cliënt van de coach en de werkruimte krijgt, erg bepalend. De cliënt zal bij een goede eerste indruk voor jou kiezen als coach. Daarna volgt het intakegesprek en de sessies waarin je op zoek gaat met de client naar de kern van zijn probleem. Na een paar gesprekken wordt steeds helderder waaraan de cliënt wil werken en hoe hij dit wil doen. Dit wordt vastgelegd in een hulpverleningsplan, een werkplan met daarin de doelen van de cliënt. In deze module krijg je handvatten aangereikt waarmee je het gehele proces vanaf het kennismakingsgesprek tot en met het schrijven van het hulpverleningsplan kunt vormgeven.
Module 7 - Methoden en interventies
Een cliënt komt bij je met een probleem. Dit probleem wordt vertaald naar een hulpvraag. In het hulpverleningsplan wordt er gekeken met welke methoden en hulpmiddelen je deze hulpvraag kan beantwoorden. In deze module worden veel methoden en hulpmiddelen behandeld die je kan inzetten als coach in de begeleiding en ondersteuning van mensen met ASS.
Module 8 - Reflectie
Een respectvolle benadering van cliënten begint bij het creëren van een visie. In een visie wordt geformuleerd hoe je met jezelf en de ander wil omgaan. In deze module leer je allereerst hoe je een visie kan bepalen op je eigen coaching praktijk. Je gaat bepalen wat je over vijf jaar bereikt wil hebben met je praktijk. Ook ga je kijken hoe je een visie kunt creëren op je bejegening van de cliënt. In de relatie met je cliënt ga je kijken op welke manieren je een bepaalde situatie kan benaderen. Nadat je dan gehandeld hebt, ga je reflecteren op je gedrag. Ook ga aan de slag met zelfreflectie. Je gaat onderzoeken welke patronen je meeneemt uit je verleden, wie je nu bent en waar je naar toe wil. Ten slotte komt in deze module het reflectieverslag aan bod. Je leert op welke manier je een goed reflectieverslag kan schrijven.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Autisme coach opleiding te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Autisme coach opleiding.
Studieduur
8 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je inschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Je kunt de opleiding Autisme coach gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Autisme coach met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-booksrondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker
Met ReadSpeaker genereer je je eigen audiobestanden met state-of-the-art tekst-naar-spraak technologie. Het werkt heel eenvoudig: je selecteert tekst in je cursusmateriaal en zet dit met 1 druk op de knop om naar gesproken tekst, die je vervolgens op kunt slaan in mp3 formaat. Handig als je veel onderweg bent!
ReadSpeaker beschikt tevens over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 8 maanden