Inhoud - Opleiding Banketbakker
De opleiding Banketbakker bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 – Introductie in de bakkerswereld
In deze eerste module wordt dieper ingegaan op het vak van bakker. Wat wordt er van je verwacht als bakker? Hoe worden brood en banketproducten verkocht? Hoe ging dat vroeger? Hoe is het bakkersvak ontstaan? Maar ook de verschillende soorten bakkerijen komen aan bod, zoals de ambachtelijke en industriële bakkerijen. Daarnaast is er een introductie in veilig werken in de bakkerij en persoonlijke hygiëne.
Module 2 – Grondstoffenkennis
Om tot een goed eindresultaat te komen is het belangrijk om kennis te hebben van de grondstoffen die je gebruikt. Hoe wordt bloem gemaakt en wat voor effect heeft de bloem op je eindresultaat? Welke verschillende soorten bloem zijn er en waar worden ze voor gebruikt? Hoe gebruik je de verschillende grondstoffen om je product de eigenschappen te geven die ervan verwacht worden?
Module 3 – Gereedschappen en machines
In module 3 maak je nader kennis met de gereedschappen en machines. Om het handenarbeid over te nemen of te versimpelen zijn er allerlei gereedschappen en machines bedacht die in de bakkerij dagelijks gebruikt worden. Welke machines zijn er? Waar worden ze voor gebruikt? In deze module leer je alles over de materialen waar je mee gaat werken.
Module 4 - Allergenen en voedselintoleranties
In module 4 leer je over allergenen, voedselintoleranties en diëten. Sommige grondstoffen in de bakkerij maken mensen met een allergie of voedselintolerantie ziek. Het is belangrijk om te weten welke dit zijn en hoe je een klant hierin kan adviseren en waarschuwen. Ook kan het zijn dat een klant een dieet volgt of vanwege een geloofsovertuiging sommige ingrediënten niet wil eten. Na het volgen van deze module kan jij de klant adviseren vanuit jouw kennis van allergenen en voedselintoleranties.
Module 5 – Patisserie
Module 5 laat je kennis maken met de patisserie. Leer bladerdeeg, koekjes en een smeuïge bavarois maken. Producten zoals een taart of een gebakje zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen zoals biscuit, koek, bavarois, botercrème of eiwitschuim. Leer alle onderdelen zelf maken en aanpassen aan jouw wensen en creativiteit. Werk jouw creatie vervolgens af met glazuur, een laag marsepein of een creatieve decoratie.
Module 6 – Boulangerie
Module 6 laat je kennis maken met de boulangerie. Het bakken van brood kent een vast patroon van kneden, rijzen en bakken. Leer wat er tijdens iedere stap gebeurt en hoe je dit kan vormen tot brood. Wat is er belangrijk tijdens het kneden? Wanneer weet je of je brood lang genoeg heeft gerezen? Hoe controleer je of je brood gaar uit de oven komt? In deze module leer je alles over het bakken van brood.
Module 7 – Chocolade
Module 7 laat je kennismaken met chocolade. Chocolade wordt op veel verschillende manieren verwerkt en gebruikt. Hoe wordt chocolade gemaakt? Waar wordt cacao vandaan gehaald? Welke verschillende chocolades zijn er? Hoe wordt het vervolgens verwerkt tot een van de mooiste en lekkerste producten van de bakkerij? Leer alles hierover in deze module.
Module 8 - Werken in de bakkerij
In module 8 leer je wat er allemaal achter de schermen gebeurt in de bakkerij. Naast het maken van mooie producten komt er nog veel meer kijken bij het runnen van een bakkerij. Welke wet- en regelgeving is er voor het verkopen van bakkerijproducten? Wat is een logische indeling van een bakkerij? Welke soorten bakkerijwinkels zijn er? Hoe stel je een passend assortiment samen voor je klantenbestand? Leer alles over het (zelf) runnen van een bakkerij.