Inhoud - Opleiding IMH (Infant Mental Health)
De opleiding IMH bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1 — Het ontstaan van Infant Mental Health
In deze module ga je mee op reis terug in de tijd, naar de oorsprong van de menselijke ontwikkeling. In deze reis in Infant Mental Health staan de ontdekkingen en inzichten centraal in de geestelijke gezondheid van baby's en jonge kinderen. Van de vroege dagen van de psychologie tot moderne benaderingen, deze geschiedenis heeft ons begrip van de menselijke ontwikkeling gevormd en bijgedragen aan beleid, onderzoek en praktijken om gezonde emotionele banden te creëren.
Baby's bereiken dagelijks nieuwe mijlpalen, zowel motorisch als emotioneel. Het is van groot belang dat deze jonge hersenen onder de juiste omstandigheden worden geprogrammeerd en ouders spelen hierin een cruciale rol. De visie van Infant Mental Health streeft naar het versterken van de ouder-kindrelatie en de optimale groei van het kind.
Module 2 — De ontwikkeling van het jonge kind
Deze module gaat over de ontwikkeling van jonge kinderen. We duiken in vier belangrijke gebieden: taal, denken, emoties en beweging. Ontdek wat elk stadium inhoudt en waarom het cruciaal is voor Infant Mental Health. Erfelijkheid en omgeving spelen een rol. We onderzoeken vragen zoals: Hoe beïnvloedt een ziekenhuisopname op jonge leeftijd kinderen? Wat is de impact van armoede, mishandeling of moeders mentale gezondheid?
Module 3 — Ouder-kindrelaties
In deze module verkennen we de wereld van ouder-kindrelaties vanaf het begin van de zwangerschap tot de eerste levensjaren van een kind. Ontdek hoe deze relaties variëren en wat dat betekent voor het welzijn van de baby en de ouders.
Ouder-kindrelaties vormen de kern van de vroege kindertijd en hebben een diepgaande impact op de geestelijke gezondheid en ontwikkeling van het kind. Dit zijn de allereerste en invloedrijkste situaties waarin baby's hun emotionele, sociale en cognitieve vaardigheden ontwikkelen. Het begrijpen van deze relaties is van essentieel belang, vooral voor jou, iemand die betrokken is bij het welzijn van jonge kinderen.
Module 4 — Psychische problemen bij kinderen
Je hebt vast al wel gehoord over kinderen die labels krijgen wanneer hun gedrag opvalt. Het lijkt wel alsof het labelen van gedrag steeds vaker voorkomt en bijna normaal wordt. Kijk maar eens in een willekeurige klas op school en je vindt kinderen met labels zoals Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Attention Deficit Disorder (ADD) of autismespectrumstoornis.
Psychische problemen krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht, zowel in de medische wereld als in de samenleving. Het is belangrijk psychische problemen van kinderen te begrijpen en ze te behandelen, omdat deze aandoeningen een grote impact kunnen hebben op hun ontwikkeling en welzijn.
In deze module duiken we dieper in verschillende psychische problemen die kinderen kunnen hebben, van traumatische ervaringen tot neurologische aandoeningen en emotionele stoornissen. Je leert hoe deze uitdagingen kunnen worden herkend, begrepen en behandeld.
Module 5 — Help ouders op weg
Tegenwoordig is er veel aandacht voor de vroege ontwikkeling van baby's. Het is van groot belang om sterke punten en uitdagingen van jonge gezinnen vast te stellen om passende ondersteuning te bieden. Vroegtijdige interventies zijn belangrijk, aangezien ze latere psychosociale problemen kunnen voorkomen.
In deze module leer je ook dat baby's en peuters zich op verschillende manieren aan hun ouders hechten. Tot slot is de omgeving waarin baby's en peuters opgroeien, inclusief gezin, gemeenschap en cultuur, van invloed op hun gevoelens en gedrag. Ouders spelen een belangrijke rol bij het creëren van een positieve omgeving.
Module 6 — IMH-visie op de werkvloer
In de laatste module ga je dieper in op belangrijke aspecten van Infant Mental Health en de rol van IMH-specialisten op de werkvloer. Je zult unieke methoden en benaderingen verkennen die specifiek zijn voor de IMH-praktijk, ondersteund door praktijkvoorbeelden en casussen om deze concepten concreet te maken.
Tot slot ontdek je de praktische toepassing van de IMH-visie in de dagelijkse praktijk met de nadruk op vroege interventie en samenwerking met ouders en gezinnen.