Inhoud - Opleiding Natuurvoedingsadviseur
De Natuurvoedingsadviseur bestaat uit de volgende acht modules:
Module 1: Natuurlijk eten
De eerste module geeft je inzicht in de kernbegrippen en veelgebruikte definities in de natuurvoeding. We bespreken welke aanpak gewenst is voor een natuurvoedingsadviseur en wat betrouwbare bronnen zijn voor het geven van voedingsadvies op maat. Daarnaast krijg je praktijkinzicht in keurmerken, worden trends in de voedingswereld besproken en leggen we uit hoe deze relevant zijn voor natuurvoeding.
Module 2: Weet wat je eet
In deze module doe je diepgaande technische kennis op over voedingsmiddelen. Je leert over chemische en mechanische processen die in het lichaam plaatsvinden vanaf het moment dat het eten in de mond wordt gestopt tot aan de uitscheiding ervan met de ontlasting. Je leert ook over verschillende eigenschappen van stoffen waaruit voedingsmiddelen bestaan, hun rol in het lichaam en hun waarde voor de gezondheid.
Module 3: Richtlijnen voedselkeuze
Hier komen vooral verschillende voedingswijzen en voedingssystemen aan bod. Je leert wat gezonde voeding is, maar ook welke populaire alternatieve voedingssystemen er zijn en hoe je hiermee in je praktijk als natuurvoedingsadviseur omgaat. Ook wordt het verschil uitgelegd tussen een gekozen leefstijl, een specifieke voedingswijze en een klassieke visie op gezond en natuurlijk eten. Je leert ook over de mogelijke nadelige effecten die sommige voedingskeuzes op de gezondheid kunnen hebben.
Module 4: Toevoegingen en bereiding
In deze module maak je kennis met het begrip smaak en kom je te weten hoe die tot stand komt. Daarnaast leer je verschillende bereidingstechnieken en de voor- en nadelen hiervan zodat je je cliënten kunt adviseren hoe zij kunnen variëren met natuurvoeding. Daarnaast worden verschillende smaakmakers besproken en krijg je uitleg over natuurlijke smaakmakers die goed passen in de natuurvoeding. Ook leer je kunstmatige smaakmakers in producten te herkennen.
Module 5: Natuurvoeding en omgeving
Het kan lijken dat natuurvoeding altijd het beste keus is voor de omgeving en het milieu. Toch is het niet altijd zo. Ook productie van natuurlijke producten kan milieuonvriendelijk zijn. Daarom leer je in deze module welke aspecten van invloed zijn op duurzaamheid, hoe de voedselproductie het milieu beïnvloedt en welke impact die heeft op de aarde. Deze informatie zal je helpen om een balans te vinden tussen gezondheid, dierenwelzijn en de aarde om je cliënten te begeleiden naar betere keuzes.
Module 6: Determinanten van gezond gedrag
Er zijn veel factoren die de keuzes voor een gezonde leefstijl en voeding positief en negatief beïnvloeden. Je leert in deze module aan de hand van verschillende modellen welke fysieke, sociale en persoonlijke drijfveren het gedrag bepalen. Dit komt goed van pas als je een duidelijk beeld wil hebben hoe mensen keuzes maken. Door de oorzaken van gedrag te begrijpen kun je adviezen geven die goed aansluiten bij het dagelijkse leven van je cliënt en hiermee dus ook beter uitvoerbaar zijn.
Module 7: Marketing en positionering
Promotie van bepaalde voedingsmiddelen en levensstijlen hebben een grote impact op hoe mensen denken over een bepaald concept, zoals natuurvoeding. Promotie van onnatuurlijke producten kan natuurlijk erg nadelig zijn voor je praktijk. Je kunt de promotietrucs uiteraard ook goed inzetten om natuurvoeding te promoten. In deze module leer je hoe je dit kunt doen en hoe commerciële klanten zoals voedselproductiebedrijven en voorlichtingsbureaus, hiervan gebruik kunnen maken.
Module 8: Natuurvoedingsspecialist aan het werk
Je hebt in de voorgaande modules veel geleerd over wat natuurvoeding is en hoe je omgaat met omgevingsfactoren, persoonlijke voorkeuren en praktische dilemma’s. Maar het is ook belangrijk dat je jouw boodschap op de juiste manier overbrengt naar de juiste doelgroep. Daarom leer je in deze module hoe je verschillende informatiemomenten het beste kunt gebruiken. Je leert praktische aspecten van begeleiding, coaching, advies, presentatie, training en vakspecifieke communicatie, zodat je professionele boodschap goed aankomt en jouw advies daadwerkelijk wordt toegepast.