Inhoud - Ontwikkelingspsychologie opleiding
De opleiding Ontwikkelingspsychologie bestaat uit de volgende 10 modules:
Module 1 – Geschiedenis van de ontwikkelingspsychologie
In deze module leer je wat ontwikkeling inhoudt en hoe kind- en jeugdjaren historisch worden afgebakend (0-18 jaar). Je maakt kennis met ontwikkelingstheorieën en onderzoeksmethoden die daaraan ten grondslag liggen.
Module 2 – Biologische ontwikkeling
De ontwikkeling van een kind wordt beïnvloed door zowel erfelijkheid als omgeving. De module legt uit hoe erfelijkheid en de prenatale fase bijdragen aan een gezonde start. Speciale aandacht gaat uit naar de groei en rijping van het zenuwstelsel, die doorgaat tot de jongvolwassenheid.
Module 3 – Motoriek en voeding
Motorische ontwikkeling helpt het kind zich fysiek te verplaatsen. Ouders letten op de voortgang van hun kind in vergelijking met anderen. Voeding speelt ook een cruciale rol in de ontwikkeling. Gezonde voeding vanaf conceptie draagt bij aan een gezonde groei.
Module 4 – Cognitieve ontwikkeling
Cognitieve ontwikkeling, waaronder taal en denken, krijgt veel aandacht in de huidige samenleving. In deze module wordt duidelijk hoe cognitieve ontwikkeling samenwerkt met andere ontwikkelingstaken.
Module 5 – Persoonlijkheid
Elk kind begint met een temperament dat via opvoeding en sociale interactie uitgroeit tot een persoonlijkheid. Verschillende opvoedstijlen worden besproken en hoe deze de persoonlijkheidsontwikkeling beïnvloeden.
Module 6 – Gehechtheid
Hechting is een fundamentele bouwsteen voor latere relaties. Studies tonen aan dat fysiek contact belangrijker is dan voeding voor een gezonde hechting. Ongeveer 30-40% van de kinderen is onveilig gehecht, maar slechts een klein deel ontwikkelt een hechtingsstoornis.
Module 7 – Seksuele ontwikkeling
Deze module gaat in op de lichamelijke veranderingen en de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ouders spelen een belangrijke rol in het begeleiden van hun kind bij het ontdekken van grenzen en het bespreken van onderwerpen zoals homoseksualiteit en genderidentiteit.
Module 8 – Sociale ontwikkeling
Het zelfconcept en zelfkennis vormen de basis voor sociale ontwikkeling. Een kind dat zichzelf beter leert kennen, vergelijkt zich met anderen en ontwikkelt zo sociale vaardigheden. Regels en wetten helpen kinderen te begrijpen wat goed en slecht gedrag is.
Module 9 – Kind en omgeving
De meeste kinderen groeien op in een gezin, maar gezinsstructuren veranderen. Deze module bespreekt hoe professionals ouders kunnen begeleiden, vooral tijdens echtscheidingen, en benadrukt belangrijke mijlpalen zoals de eerste schooldag en de overgang naar volwassenheid.
Module 10 – De wijde wereld in
De school en de peergroup zijn essentieel voor de sociale ontwikkeling van kinderen, vooral in de puberteit. Virtuele omgevingen, zoals sociale media, spelen ook een grote rol, en ouders helpen hun kinderen om hier verantwoord mee om te gaan.