- Home
- A-Z Cursussen
- Pilates Instructeur
Pilates Instructeur opleiding
NIEUW
Deel de magie van pilates
Pilates is meer dan een training: het is een lifestyle. Het zorgt voor een sterk lijf en meer focus en balans, waar je dag en nacht van profiteert. Geloof jij in de kracht van pilates en wil jij jouw passie graag overbrengen op anderen? In de opleiding Pilates Instructeur ontwikkel jij je tot bevlogen docent, zodat ook je studenten de magie van pilates ervaren.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Bij Laudius sta je er nooit alleen voor. Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van België
- Binnen 1 minuut starten
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Open-Boek-Examen thuis
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Deel de magie van pilates
Pilates is meer dan een training: het is een lifestyle. Het zorgt voor een sterk lijf en meer focus en balans, waar je dag en nacht van profiteert. Geloof jij in de kracht van pilates en wil jij jouw passie graag overbrengen op anderen? In de opleiding Pilates Instructeur ontwikkel jij je tot bevlogen docent, zodat ook je studenten de magie van pilates ervaren.
Over de Pilates Instructeur opleiding
Over de opleiding Pilates Instructeur
Pilates doet wonderen voor lichaam en geest. Dankzij de unieke oefeningen maak je elke lichaamsvezel sterker en soepeler en daar pluk je continu de vruchten van: op de fiets, achter je bureau en tijdens het boodschappen doen. Steeds meer mensen willen van deze effecten genieten – en zijn op zoek naar een docent. Met de opleiding Pilatesinstructeur kan jij ze begeleiden naar een gezond en gebalanceerd leven.
Je verdiept je eerst in de basisprincipes: centrering, ademhaling, precisie, concentratie, controle en bewegingsstroom. Vervolgens ga je deze principes integreren in de basisbewegingen van pilates én in de oefeningen voor gevorderden. Voor je het weet ben jij een professional op de mat en de apparaten.
Daarna krijg jij het lesgeven onder de knie. Via lesvoorbeelden en -sjablonen leer je inspelen op de behoeften en het niveau van je leerlingen. Een betere lichaamshouding? Meer lenigheid? Minder rugklachten? Jij weet vol zelfvertrouwen de juiste oefeningen te kiezen, zodat jouw studenten zich herboren voelen.
Wat kun je met de opleiding Pilatesinstructeur
Na de opleiding kan jij als (zelfstandig) docent lesgeven, als sportinstructeur je diensten uitbreiden, op je huidige werk pilates voor collega’s verzorgen of vrienden en familie meenemen in de wereld van pilates.
Je vergroot het fysieke en mentale welzijn van anderen
Jouw kennis, enthousiasme en betrokkenheid zorgen ervoor dat je leerlingen al na enkele weken een verschil merken, zoals een betere ademhaling en soepele spieren. Dit is geweldig om te zien en motiverend voor jou én de student.
Je werk is enorm afwisselend
Pilates is geschikt voor een brede groep mensen: van een tachtigjarige die haar evenwicht wil verbeteren tot een topsporter die blessures wil voorkomen. Jij stelt steeds weer een unieke serie oefeningen samen, waardoor jouw werk uitdagend en veelzijdig blijft.
Je kunt je blijven ontwikkelen
Als pilatesinstructeur ben je nooit uitgeleerd. Je kunt bijvoorbeeld steeds complexere oefeningen doen of je specialiseren in een bepaalde doelgroep, zoals zwangere vrouwen of mensen met chronische klachten. Zo blijf jij groeien in je vak.
Wil jij je verdiepen in de transformerende kracht van pilates? Volg de opleiding Pilatesinstructeur en word de favoriete docent van je studenten.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Pilates Instructeur
De opleiding Pilates Instructeur bestaat uit de volgende 14 modules:
Module 1 – Wat is Pilates – Biografie en benodigdheden
In de eerste module leer je wie Pilates is en wat de pilatestraining inhoudt. Pilates is een training voor het hele lichaam die lichaam, geest en adem integreert en vele positieve effecten kan hebben. De oprichter Joseph Pilates ontwikkelde de Contrology-methode en ontwierp verschillende trainingsapparaten, zoals de reformer. Het gebruik van deze apparaten verbetert de bewegingscoördinatie, stabiliteit en flexibiliteit van het lichaam. Kleine pilatesapparatuur zoals de pilatesring en -ballen vergroten de verscheidenheid aan oefeningen en trainingsmogelijkheden.
Module 2 – Basisprincipes
In module 2 worden de principes van Pilates besproken. Je leert over de zes klassieke principes (centrering, ademhaling, uitlijning/precisie, concentratie, controle en bewegingsstroom) die Pilates gebruikt om effectieve en veilige oefeningen uit te voeren. Deze principes helpen bij het versterken en trainen van spieren, verbeteren flexibiliteit en houding, en bevorderen lichaamsbewustzijn en mentaal welzijn. Andere Pilates-principes, zoals lengte en breedte, gewrichtsarticulatie, schoudergordelorganisatie en losheid en ontspanning, komen ook aan bod.
Module 3 – Overzicht van de anatomie
Module 3 staat in het teken van de functionaliteit van het lichaam. De wervelkolom is een belangrijk onderdeel van het skelet en beschermt het ruggenmerg en de zenuwwortels. Het is onderverdeeld in cervicale, thoracale, lumbale, sacrale en coccygeale wervels. Gewrichten en spieren maken bewegingen mogelijk. De buikspieren, rugspieren, bilspieren, iliopsoas, dijspieren en borstspieren zijn belangrijke spiergroepen voor de beweging van het lichaam. Pilates richt zich op de buikspieren, rugspieren, bekkenbodem en diafragma voor een sterke basis voor bewegingen.
Module 4 – Trainingsgebieden en oefeningen
In deze module draait het om het verbeteren van de lichaamshouding door middel van correctie en bewustwording. Er zijn vier houdingstypen die geïdentificeerd kunnen worden en in evenwicht gebracht moeten worden. Een goede houding wordt gekenmerkt door een neutrale positie van het bekken en het hoofd. De positie van het schouderblad is belangrijk voor de beweging van de armen. Je leert de zes basisposities van waaruit de oefeningen worden uitgevoerd, waarbij op verschillende zaken gelet moet worden afhankelijk van de positie. Anatomisch correcte uitvoering is belangrijk en kan aangepast worden aan fysieke beperkingen.
Module 5 – Basistraining theorie en voorbeeldlessen
In deze module leer je hoe je aan je leerlingen ondersteuning biedt. Mondelinge, visuele en tactiele instructies ondersteunen Pilates-oefeningen. Je leert verbaal duidelijke en precieze aanwijzingen te geven. Je leert hoe je de oefeningen visualiseert en nauwkeurig uitvoert. Begin met een warming-up, voer daarna de Pilates-oefeningen uit in het hoofdgedeelte en eindig met een cooling-down. Let op techniek, ademhaling en Pilates-principes.
Module 6 – Basisoefeningen deel 1
De focus in deze module ligt op balans en stabiliteit en de juiste houding. Handen-en-knieënstand zijn ondersteunende variaties. Je leert goede handpositie om pijn aan de polsen te vermijden. Je leert rugligging en tafelpositie voor oefeningen, waarbij je let op de positie van het hoofd en het bekken. Wees creatief met varianten en aanpassingen.
Module 7 – Basisoefeningen deel 2
In deze module leer je de basisoefeningen correct uit te voeren en instructies aan te passen aan de deelnemers. Naarmate de opleiding vordert, leer je geavanceerdere oefeningen en variaties en kun je uiteindelijk zelf een hele les samenstellen.
Module 8 – Pilatesoefeningen voor gevorderden deel 1
Je leert in deze module de eerste geavanceerde oefeningen en sequenties. Je maakt jezelf vertrouwd met de oefeningen en bouwt de nodige kracht, stabiliteit en coördinatie op. Je leert de Pilates-principes te integreren en aandacht te besteden aan de juiste houding. Hoe complexer de oefening, hoe belangrijker de basis wordt.
Module 9 – Pilatesoefeningen voor gevorderden deel 2
In module 9 leer je hoe je de gevorderde oefeningen in buikligging, rugligging en inversie correct kunt uitvoeren en instrueren. Deze module is een aanvulling op de Pilates-oefeningen uit module 8.
Module 10 – Praktische vragen, uitdagingen, tips en trucs
Module 10 draait om de opbouw van een les. Trainingstijden en -frequentie moeten worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Klassieke Pilates volgt vaste volgordes, terwijl moderne Pilates-instructeurs vrij zijn om eigen lessen te ontwerpen. Als Pilates-instructeur houd je rekening met veelvoorkomende fouten in oefeningen. Je leert hoe je deze oefeningen kunt aanpassen voor beginners en hoe je complexere oefeningen toevoegt aan de les. De structuur van een volledige les en onderwerpspecifieke lessen worden ook besproken.
Module 11 – Klassieke Pilates-les
Deze module geeft informatie over het organiseren van een zinvolle Pilates-les, waarbij alle Pilates-principes en bewegingsrichtingen geïntegreerd zijn. Verschillende lesvoorbeelden voor beginners, gevorderden en vergevorderden worden besproken, evenals het gebruik van de klassieke Pilates-reeks van Joseph Pilates als sjabloon. Ook worden voorbeelden gegeven van lessen voor kortere trainingssessies over specifieke onderwerpen.
Module 12 – Ziektepatronen
Als Pilates-instructeur mag je geen diagnoses stellen en deelnemers met pijn doorverwijzen naar een arts. Kleine problemen kunnen optreden als spieren en gewrichten niet sterk genoeg zijn. Je leert hoe de wondgenezing verloopt van de ontstekingsfase naar de remodelleringsfase. Revalidatie na blessures bestaat uit fasen van pijnverlichting tot verbetering van prestaties. Verschillende ziektebeelden en beperkingen tijdens zwangerschap worden in deze module besproken.
Module 13 – Instructeurspersoonlijkheid en lesorganisatie
De rol van een Pilates-instructeur vereist professionele competentie, een positieve houding en stressmanagement. Zelfbewustzijn en verschillende persoonlijkheidstests helpen bij het begrijpen van gedragspatronen. Er is onderscheid tussen verschillende manieren van werken en lesgeven.
Module 14 – Omgaan met klanten - communicatie en conflicthantering
In deze module leer je om potentiële klanten en hun kenmerken te analyseren, verschillende vormen van communicatie te begrijpen en conflicten op te lossen. Belangrijk is om bewust te communiceren, kritiek opbouwend te benaderen en flexibel te blijven. Het is aan de Pilates-instructeur om het geleerde in de praktijk toe te passen, te blijven groeien en aan zelfreflectie te doen.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Pilates Intructeur opleiding te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Pilates Instructeur.
Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Pilates Instructeur met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-booksrondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker
Met ReadSpeaker genereer je je eigen audiobestanden met state-of-the-art tekst-naar-spraak technologie. Het werkt heel eenvoudig: je selecteert tekst in je cursusmateriaal en zet dit met 1 druk op de knop om naar gesproken tekst, die je vervolgens op kunt slaan in mp3 formaat. Handig als je veel onderweg bent!
ReadSpeaker beschikt tevens over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 6 maanden