Inhoud – Positieve Psychologie opleiding
De opleiding Positieve Psychologie bestaat uit de volgende modules:
Module 1 – Wat is positieve psychologie?
In deze eerste module van de Positieve Psychologie opleiding wordt dieper ingegaan op wat positieve psychologie inhoudt. De belangrijkste kenmerken en uitgangspunten komen aan bod, waaronder de sterke kantenbenadering, de wetenschappelijke onderbouwing en positieve emoties. Tevens volgt in het kort de basisinformatie met betrekking tot welbevinden, geluk en zingeving. Daarnaast wordt toegelicht hoe de positieve psychologie enerzijds voortbouwt op eerdere psychologische stromingen en anderzijds een tegenbeweging is.
Module 2 – Toepassingsgebied van de positieve psychologie
Er wordt een vertaling gemaakt van de positieve psychologie naar verschillende toepassingsgebieden. Vanuit de (geestelijke) gezondheidszorg volgt een toelichting op de oplossingsgerichte therapie, positieve gezondheid en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
De toepassingen binnen het werkveld van arbeid en organisatie worden beschreven ten aanzien van werkgeluk, Appreciative Inquiry (AI) en positief leiderschap. Ook komen de toepassingsmogelijkheden binnen het onderwijs en de impact op welbevinden en motivatie aan bod. Tot slot onderzoek je in deze module in welke toepassingsgebieden je zelf positieve psychologie wilt inzetten, hoe je dit wilt doen en wat je hiermee wilt bereiken
Module 3 – Mechanismen bij positieve psychologie
In module 3 maak je nader kennis met de diverse mechanismen die een rol spelen bij positieve psychologie. Er wordt een nadere toelichting gegeven op geluk en zingeving (verdieping van module 1). En er volgt een uitgebreide toelichting op de vijf pijlers van geluk en op de rol van het brein en hormonen bij het ervaren van positieve emoties en geluk. Ook komen de mechanismen floreren, flow en doelen stellen aan bod. Bij deze thema’s wordt tevens gekeken naar hoe ze ingezet kunnen worden in je eigen dagelijks leven.
Module 4 – Interventies bij positieve psychologie
Dit is een hele praktische module met veel interventies en oefeningen die binnen de positieve psychologie worden ingezet. Je bent veel zelf bezig en gaat ontdekken welke interventies goed bij jou passen (en welke niet). En welke persoonlijke draai je hier aan kunt geven om het voor jou toepasbaar te maken. Het gaat hierbij om: kwaliteiten en talenten, positief denken/optimisme, mindfulness, visualiseren, manifesteren, dankbaarheid en compassie.
Module 5 – Positieve psychologie in relaties
Module 5 geeft een toelichting op hoe je positieve psychologie kunt inzetten binnen relaties en in het contact met anderen. Daarbij gaat het zowel om privésituaties (met vrienden en partners) als om de mogelijkheden binnen een werkomgeving. Er wordt uitgebreid ingaan op het ervaren van verbinding met anderen, de impact van het delen van successen en het effect op partnerrelaties. Over de toepassing op het werk wordt aangegeven hoe je daarin je eigen rol kunt innemen, op de samenwerking met collega’s, de waarde van positief leiderschap en positieve psychologie binnen begeleidingssituaties of coaching. De opdrachten in deze module maken het praktisch toepasbaar en bieden een uitgebreide mogelijkheid om hiermee te oefenen.
Module 6 – Positieve psychologie in je persoonlijke leven
In deze laatste module komen alle eerdere modules en oefeningen samen. De aspecten die nog niet eerder aan bod zijn gekomen worden toegelicht. Dit betreft posttraumatische groei en positief ontwerpen. De belangrijkste begrippen uit de positieve psychologie worden nogmaals op een rijtje gezet en er vervolgens wordt een vertaling gemaakt van de inhoud van alle voorgaande modules naar jouw voorkeuren, wensen en mogelijkheden.
Er zijn in deze module veel zelfinzicht- en huiswerkopdrachten opgenomen die naar eerdere oefeningen terug verwijzen, om daar vervolgens op te reflecteren en een vervolgstap te kunnen zetten. Aan het einde van deze module beschik je over een concreet persoonlijk plan over de toepassing van positieve psychologie in jouw leven, zowel privé als beroepsmatig.