Inhoud – Opleiding Relatiecoach
Binnen deze opleiding leer jij precies wat jij als relatiecoach kunt betekenen voor je coachees. Je bestudeert essentiële theorieën over relaties en de invloed van achtergrond en afkomst op liefdesrelaties en verkrijgt de bijbehorende coachvaardigheden en methoden om je coachees verder te helpen. Naast de standaardmodellen van relaties gaan we binnen deze opleiding ook kijken naar verschillende typen relaties die je als relatiecoach kunt tegenkomen. Coachees kunnen hetero-, homo-, bi- of bijvoorbeeld panseksueel zijn. Stellen kunnen getrouwd zijn of niet, samenwonen of in een latrelatie (= Living Apart Together) zitten.
Deze opleiding behandelt de theoretische kanten van relatiecoaching uitvoerig en kent ook een zeer praktische insteek. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat je als cursist aan het eind van deze opleiding genoeg bagage hebt om daadwerkelijk als relatiecoach te gaan werken.
De opleiding bestaat uit de volgende zes modules:
Module 1 – Wat is relatiecoaching?
In deze module wordt de basis gelegd voor de gehele opleiding. We werpen een blik op het begrip ‘relatie’ en duiken in de verschillen tussen relatiecoaching en relatietherapie. Een relatiecoach verschilt namelijk op een aantal vlakken van een relatietherapeut. Daarna komt de grondhouding van de relatiecoach aan de orde, om vanuit daar dieper in te gaan op de ethische aspecten die komen kijken bij het werk van een relatiecoach.
Module 2 – Coachingsvaardigheden
In de tweede module van deze opleiding staan coachingsvaardigheden centraal. We gaan hierbij niet in op algemene coachingsvaardigheden, maar juist op de vaardigheden die belangrijk zijn bij het coachen van stellen. Aan bod komen luisteren, het opvangen van signalen en het stellen van de juiste vragen. Daarnaast gaan we in op de rol van het terugkoppelen: parafraseren en samenvatten wat partners zeggen en doen. We sluiten af met het in goede banen leiden van de communicatie tussen koppels middels communicatieregels.
Module 3 – Methoden voor relatiecoaching
Wanneer je als relatiecoach stellen gaat coachen, heb je baat bij een coachingsmodel. Een coachingsmodel geeft jou en de coachees houvast tijdens het coachingstraject. Daarna gaan we kijken naar de rol van persoonlijke ontwikkeling bij relatiecoaching en wordt gekeken naar de relatie tussen subject en object en wat bewustwording te maken heeft met het zetten van concrete stappen. Daarna gaan we het GREAT-model uitgebreid bekijken.
Module 4 – Het coachingstraject van A tot Z
Module 4 draait helemaal om het coachingstraject. We gaan inzoomen op de vraag: Wanneer gaat een stel naar een relatiecoach? Welke problemen ervaren zij en wanneer besluiten zij dat de maat vol is. De eerste coachingssessie besproken, waarbij onder andere wordt ingegaan op de vraag wat je als coach van jouw coachees verwacht en wat het belang is van het opstellen van een overeenkomst aan het begin van een coachingstraject. Hierna gaan we in op de tweede en verdere sessies, waarbij de duur van sessies en het afsluiten van een coachingstraject de revue passeren. Ook kijken we naar de mogelijkheden tot specialisatie en verdieping.
Module 5 – Invloed van achtergrond en afkomst op liefdesrelaties
Wanneer twee mensen besluiten een liefdesrelatie aan te gaan, komen er twee levens samen. Die persoonlijke geschiedenis omvat natuurlijk een hoop! Dat gaat van geboorte tot aan opvoeding, woonomgeving, opleiding, werk, vrienden, culturele achtergrond, enzovoorts. Ook eerdere relaties spelen een rol. In deze module is er aandacht voor de invloed van de manier waarop iemand opgroeit, wat onder andere effect heeft op de manier van hechting op latere leeftijd. Ook kijken we naar de impact van iemands culturele achtergrond en de rol van eerdere relaties. Vervolgens kijken we naar de verschillende levensfasen waarin iemand zich kan bevinden.
Module 6 – Speciale thema’s voor relatiecoaching
In de zesde module van deze opleiding hebben we het over de verschillende thema’s waar je als relatiecoach mee te maken kunt krijgen. In deze module gaan we dieper in op het coachen van stellen met problemen bij seksualiteit. Daarnaast is er aandacht voor het coachen van singles in de richting van een relatie. Vervolgens geven we andere kijk op relaties, wat voor zowel jou als je toekomstige coachees van waarde kan zijn. Hierna volgt een opsomming van een aantal andere relatieproblemen.
Coaching Toolbox
Achter in deze opleiding tref je de ‘Coaching Toolbox’ aan. De Toolbox bestaat uit tien coachingsoefeningen die tijdens de coachingssessies (Deel 1 van de Toolbox) of in de privésfeer (Deel 2 van de Toolbox) ingezet kunnen worden. Gedurende deze opleiding zal er nu en dan een suggestie gedaan worden voor een bepaalde oefening uit de Toolbox, maar of en hoe je de Toolbox gebruikt, is helemaal aan jou.