- Home
- A-Z Cursussen
- Welzijnscoach
Opleiding Welzijnscoach
NIEUW
Help jouw cliënten het levensgeluk en welzijn te (her)vinden
Welzijn houdt kort gezegd in dat iemand zich zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel goed voelt. Maar wat als dat gevoel wegzakt, vervaagt of verdwijnt? Dan kom jij als welzijnscoach, ook wel dagbestedingscoach genoemd, in beeld! Geluk is niet te koop en welzijn vind je niet in een potje. Hoe kun je iemand dan toch helpen om het geluk in het leven te (her)vinden en zo het gevoel van welzijn op te krikken? De opleiding Welzijnscoach biedt je hiervoor de noodzakelijke handvatten.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Bij Laudius sta je er nooit alleen voor. Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van België
- Binnen 1 minuut starten
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Open-Boek-Examen thuis
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Help jouw cliënten het levensgeluk en welzijn te (her)vinden
Welzijn houdt kort gezegd in dat iemand zich zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel goed voelt. Maar wat als dat gevoel wegzakt, vervaagt of verdwijnt? Dan kom jij als welzijnscoach, ook wel dagbestedingscoach genoemd, in beeld! Geluk is niet te koop en welzijn vind je niet in een potje. Hoe kun je iemand dan toch helpen om het geluk in het leven te (her)vinden en zo het gevoel van welzijn op te krikken? De opleiding Welzijnscoach biedt je hiervoor de noodzakelijke handvatten.
Over de Opleiding Welzijnscoach
Over de opleiding Welzijnscoach
Als welzijnscoach of dagbestedingscoach onderzoek je samen met jouw cliënt wat zijn of haar diepste wensen zijn. Daarbij sluit je zo goed mogelijk aan op wie jouw cliënt als mens is. Je zet je in om dat, wat passend en belangrijk is voor de cliënt, ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Door allerlei omstandigheden kan iemand de grip op het leven kwijtraken. Denk aan rouwverwerking, ziekte, ontslag of onenigheid binnen de familie.
In je functie als welzijnscoach leer je om op een andere manier naar problemen te kijken dan reguliere hulpverleners dit vaak doen. Hierdoor kom je soms tot verrassende inzichten en oplossingen. Met je cliënt stel je vervolgens een persoonlijk arrangement samen met activiteiten die bijdragen om opnieuw controle over het leven te krijgen. Dit alles met als doel om het welzijn en geluksgevoel te vergroten en te komen tot een voor de cliënt prettige en nuttige dagbesteding.
De functie van welzijnscoach is een relatief nieuwe specialisatie binnen coaching, die aansluit op de veranderende visie op gezondheid. Een beroep waar steeds meer behoefte aan is, met name door de sterk toenemende vergrijzing!
Wat kun je met de opleiding Welzijnscoach?
Wie met de opleiding Welzijnscoach aan de slag gaat, heeft na succesvolle afronding hiervan niet alleen iets te bieden aan (toekomstige) cliënten. Ook voor jezelf heeft het volgen van deze thuisstudie welzijnscoach de nodige voordelen. Jij:
zet je graag in voor anderen
Jij bent degene die anderen altijd graag dat steuntje in de rug geeft. Die vaak de juiste vragen weet te stellen en met nieuwe inzichten komt, zodat mensen weer net dat duwtje in de goede richting krijgen. Met het diploma Welzijnscoach op zak weet je nog beter hoe je anderen kunt helpen om het beste uit hun leven te halen.
hebt doorzettingsvermogen en overtuigingskracht
Laat jij je niet uit het veld slaan door weerstand? Of dit nu komt vanuit de cliënt of de mensen die belangrijk zijn voor de uitvoering van het welzijnsplan. Sta je van nature al stevig in je schoenen, dan heb je al een kernkwaliteit die nodig is voor het vak van welzijnscoach. Met jouw doorzettingsvermogen en overtuigingskracht krijg jij dat voor elkaar wat er nodig is voor jouw cliënt. Je bent niet alleen een coach maar ook een belangenbehartiger.
streeft ernaar om jezelf als coach te specialiseren/vestigen
Je bent al actief als (zelfstandig) coach, maar wilt je vaardigheden verder verdiepen en uitbreiden op het gebied van welzijn. Met deze thuisstudie kun je je onderscheiden van collega-coaches. Het vak van welzijnscoach is een zelfstandig en sterk opkomend beroep. Met het diploma op zak kun je je daarom ook als zelfstandig welzijnscoach of dagbestedingscoach vestigen. Of in dienst te treden bij bijvoorbeeld een zorginstelling of verpleeghuis.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Welzijnscoach
De opleiding Welzijnscoach bestaat uit negen modules. De lesstof neemt je stap voor stap mee in de wereld van welzijn. Tijdens deze opleiding tot welzijnscoach is het daarom belangrijk om naast de lesstof ook vooral te oefenen met proefcoachees uit je eigen omgeving. Om zo het vak niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk in de vingers te krijgen.
De thuisstudie Welzijnscoach bestaat uit negen modules. De lesstof neemt je stap voor stap mee in de wereld van welzijn. Tijdens deze opleiding tot welzijnscoach is het daarom belangrijk om naast de lesstof ook vooral te oefenen met proefcoachees uit je eigen omgeving. Om zo het vak niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk in de vingers te krijgen.
Module 1 – De welzijnscoach
Om welzijnscoaching in een goed perspectief te kunnen plaatsen staat module 1 in het teken van de vraag: wat is welzijn? Vervolgens leer je meer over waar je als welzijnscoach aan de slag gaat en met wie én wat je daarvoor nodig hebt.
Module 2 – Basishouding van de welzijnscoach
Welzijnscoaching is een veelzijdig vak, waarbij niet alleen de coachingsgesprekken met de cliënt van belang zijn maar ook het samenwerken met het netwerk en andere zorgprofessionals. Het meest belangrijk is de houding van waaruit je als welzijnscoach je werk doet. Dit staat in module 2 centraal. Het gaat er dan vooral om op welke manier je naar je werk en de cliënt kijkt en hoe je met cliënten en andere betrokkenen in contact treedt.
Module 3 – De doelgroep van de welzijnscoach
De derde module van de opleiding Welzijnscoach richt zich op de doelgroep van de welzijnscoach of dagbestedingscoach. Met andere woorden: de cliënten aan wie de welzijnscoach ondersteuning biedt. Als je als welzijnscoach een beeld hebt van de cliënten die je gaat begeleiden dan helpt dit je om problemen en hulpvragen beter te plaatsen. De individuele situatie van de cliënt staat hierin altijd centraal. Kennis en begrip van de doelgroep in het algemeen kun je zien als bagage die je helpt om beter je weg te vinden met en voor de cliënt.
Module 4 – In gesprek met de cliënt
In deze module ga je de diepte in als het gaat over wat jouw taak als welzijnscoach inhoudt. Ook leer je hoe je het gesprek aangaat met de cliënt. Dit gesprek richt zich op het eigen verhaal van de cliënt, met eigen beperkingen, interesses en mogelijkheden. Maar ook hoe je in het gesprek de vraag van de cliënt helder kunt krijgen. Soms is het ook zo dat iemand wel een vraag stelt, maar dat hier achter andere vragen schuilgaan.
Module 5 – Een zinvolle dag
Als welzijnscoach help je de cliënt om een zinvolle dag te hebben, een zinvol leven. Maar wat is dat eigenlijk: zinvol? In module 5 wordt ingegaan op de begrippen zinvolle en waardevolle daginvulling. Hierbij leer je over de theoretische achtergronden zoals de activiteitentheorie en de disengagementtheorie. Het gaat er in deze module om dat je als welzijnscoach een bewuste kijk op dagbesteding ontwikkelt. Ouderen vormen een grote doelgroep voor welzijnscoaching, in deze module leer je daarom ook meer over een aantal belangrijke methoden die gebruikt worden in de ouderenzorg.
Module 6 – Samenwerken met het netwerk van de cliënt
Naast werken met de cliënt is ook zijn netwerk een belangrijk aandachtspunt in het werk van de welzijnscoach. In module 6 wordt hier uitgebreid aandacht aan geschonken. Bijvoorbeeld hoe je het netwerk versterkt en bij de cliënt betrekt. Je leert meer over een aantal modellen die een handvat geven bij het omgaan met het netwerk en/of de mantelzorgers. Ook ga je aan de slag met de sociale netwerkkaart en leer je hoe je hiermee, als welzijnscoach, kan werken.
Module 7 – Werken met de sociale kaart
Voor de welzijnscoach zelf is een netwerk essentieel. In deze module sta je stil bij wat het belang is van samenwerken en netwerken. Daarnaast leer je wat een sociale kaart is en hoe je deze maakt en gebruikt.
Module 8 - Coachingsvaardigheden
In de 8ste module van de opleiding Welzijnscoach ga je aan de slag met de kernkwaliteit van de welzijnscoach: de coachingsvaardigheden. Je staat stil bij wat coaching eigenlijk is en leert vervolgens meer over een aantal belangrijke coachingstechnieken die je kunt gebruiken tijdens gesprekken. Zowel met cliënten, maar ook in de samenwerking met anderen. Verder is er in deze module aandacht voor weerstand en feedback geven. Je coachingsvaardigheden ontwikkelen is vooral een kwestie van doen. In deze module krijg je daarom vooral veel huiswerkopdrachten waarin je kunt oefenen met de stof.
Module 9 – De welzijnscoach in de toekomst
Door kennis en oefeningen ontwikkel je jouw visie op welzijn en het vak van welzijnscoach. De manier van kijken en denken is de belangrijkste basis voor het uitoefenen van dit werk. Het is van belang dat je kunt reflecteren op wat welzijn betekent voor de maatschappij en hoe dit zich zal ontwikkelen in de toekomst. Daar zoomt deze laatste module op in. Hierin is ook aandacht van de relatie van welzijn tot gezondheidszorg. Op dit vlak zijn veel ontwikkelingen gaande, onder andere de werkwijze ‘welzijn op recept’. Dit is een belangrijke nieuwe aanpak, die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst een niet weg te denken manier van werken blijft.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deze opleiding te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met deze opleiding.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je inschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Je kunt de opleiding welzijnscoach gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding welzijnscoach met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-booksrondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker
Met ReadSpeaker genereer je je eigen audiobestanden met state-of-the-art tekst-naar-spraak technologie. Het werkt heel eenvoudig: je selecteert tekst in je cursusmateriaal en zet dit met 1 druk op de knop om naar gesproken tekst, die je vervolgens op kunt slaan in mp3 formaat. Handig als je veel onderweg bent!
ReadSpeaker beschikt tevens over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden