Inhoud - Opleiding Werkgelukdeskundige
De opleiding Werkgelukdeskundige bestaat uit de volgende zes modules:
Module 1 – Werkgeluk, wat is dat eigenlijk?
Iedereen kan wel wat bedenken bij het woord werkgeluk, maar wat houdt het begrip eigenlijk precies in? In de eerste module ga je daar dieper op in. Je komt achter de factoren die zo belangrijk zijn voor het geluksgevoel en leert over ondersteunende modellen en theorieën. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kom je steeds dichterbij het antwoord wat werkgeluk betekent en hoe persoonlijk het is. Daarnaast wordt de functie van een werkgelukdeskundige uitgebreid besproken. Wat kun jij betekenen voor een organisatie of individu? Je krijgt inzicht in hoe en waar je jouw expertise allemaal kunt inzetten en wat de gedachte is achter het analyseren en adviseren over werkgeluk. Ten slotte krijg je een helder beeld van wat je kunt verwachten in de rest van de opleiding.
Module 2 – De voorbereiding
Deze module zorgt ervoor dat je op en top bent voorbereid zodat je die meerwaarde kunt leveren waarnaar een (interne of externe) klant opzoek is. Dat doe je onder meer door de werkgelukfactoren verder te ontleden en je te verdiepen in verbindende communicatie en het DISC-model. Ook leer je hoe je door timemanagement je werkzaamheden kiest, plant, organiseert en daarover communiceert. Met al deze skills en de juiste interviewtechnieken weet je hoe je gesprekspartners beter doorgrondt en hoe je je echt in een ander kunt verplaatsen. Vervolgens kun je samen met hen bouwen aan meer werkgeluk.
Module 3 – Toepassen
Je gaat de theorie van de vorige modules meteen toepassen op een proefpersoon. Zo ervaar je direct op laagdrempelige wijze hoe het is om met je vak bezig te zijn. Deze module richt zich op hoe je een individu interviewt, analyseert en adviseert. Stapsgewijs leer je hoe je een werkgeluktraject doorloopt. Je krijgt kennis van de verschillende type werknemers die je spreekt en hun denkwijzen. Je leert tips en trics zodat je de talenten van jouw proefpersoon ontdekt en je haar meteen op meer werkgeluk kan trakteren.
Module 4 – Gelukkig leidinggeven
Een belangrijks spil in iemands werkgeluk is de omgeving. In deze module houd je je bezig met leidinggevenden en de organisatie erachter. Wat kunnen zij doen om het werkgeluk te bevorderen? Je leert over verschillende leiderschapskenmerken, op welke manier je managers en teamleiders kunt overtuigen van hun rol, waarom ze die moeten pakken en hoe ze hun medewerkers kunnen helpen. Je krijgt inzicht in de mindset bij leerkuilen, hoe je communiceert vanuit DISC en veel aansprekende voorbeelden. Ook in deze module ga je praktisch aan de slag en oefen je met een proefpersoon.
Module 5 – Personal Branding
Waarom ben jij uniek in je werk en hoe laat je dat zien? In deze module draait alles om hoe je jezelf als werkgelukdeskundige zo goed mogelijk in de markt kunt zetten. Als je gehoord wilt horen dan heb je personal branding nodig; niet alleen als je al ergens werkzaam bent maar ook als je als zelfstandig ondernemer je expertise op het gebied van werkgeluk wil aanbieden. Je krijgt dan ook een inkijkje in je eigen talenten en leert hoe je het beste je verhaal kunt pitchen. Daarnaast leer je hoe je je visitekaartje afgeeft met een eigen doordachte website en hoe je op een originele manier content plaatst op LinkedIn en andere social media.
Module 6 – Duurzaam werkgeluk
Natuurlijk is er altijd ruimte om te leren van je fouten. Duurzaam werkgeluk ontstaat niet zomaar. In welke valkuilen kun jij maar ook medewerkers, leidinggevenden en organisaties stappen en hoe voorkom je dat? In deze module kijk je terug op alle geleerde stof en verdiep je nog in extra aandachtspunten. Je evalueert je eerder gestelde doelen en sluit met een boost van zelfvertrouwen de opleiding af. Jij bent klaar om jouw invulling te geven aan het vak werkgelukdeskundige!