Inhoud - Opleiding Werkplekadviseur
De opleiding Werkplekadviseur bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1 - Onze veranderende werkomgeving
Het restaurantje ziet er aan de buitenkant al zo uitnodigend uit. En eenmaal binnen, aan een tafeltje, voel je je meteen op je gemak. Het sfeervol aangeklede interieur, de warme verlichting, de zachte achtergrondmuziek. Je slaakt een zucht van welbehagen en pakt de menukaart. Dan de wachtkamer, steriel wit met strak vormgegeven interieur en tl-verlichting, die maakt dat je je nog zenuwachtiger voelt voor je jaarlijkse bezoek aan de tandarts.
Herken je deze voorbeelden? Dan heb je wellicht al enig idee van de invloed van onze omgeving op ons gevoel van welbevinden. Die invloed is vaak groter dan we denken en veelal zonder dat we ons dat bewust zijn. In deze module kom je meer te weten over de relatie tussen gedrag en werkomgeving en de factoren die hierop van invloed zijn.
Module 2 - Zoveel mensen, zoveel wensen: werkplekmanagement & de werkplekadviseur
Het belang van een veilige, gezonde en prettige werkomgeving is groot. De voordelen voor werkgever en werknemer en zelfs de maatschappelijke voordelen zijn evident. Een optimale werkomgeving en smart workplaces creëren is echter niet eenvoudig.
In deze module wordt toegelicht wat bedoeld wordt met een integrale benadering van werkplekmanagement bij het creëren van een optimale werkomgeving. Ook leer je een advies uit te brengen omtrent veilig, gezond en prettig thuiswerken.
Module 3 - ICT als backbone van Het Nieuwe Werken
Informatie- en CommunicatieTechnologie (ICT) is niet meer weg te denken uit onze wereld. Het belang ervan kan nauwelijks worden overschat. Ga maar na, we doen onze boodschappen via een handige app, boeken onze vakanties online, regelen onze bankzaken via internet, staan in contact met de rest van de wereld via social media.
Tegenwoordig werken we net zo makkelijk op afstand als op kantoor. Via onze vlekkeloos werkende digitale werkplek loggen we via een device naar keuze (desktop, laptop, telefoon) thuis of waar dan ook eenvoudig in op het werk. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. In deze module kom je te weten wat er zoal komt kijken bij het faciliteren van digitale werkplekken of smart workplaces.
Module 4 - HRM, de kracht van zacht in workplace management
Hoe kun je als organisatie zorgen dat medewerkers die deels op kantoor, deels vanuit huis of vanaf een andere locatie werken, hun werk veilig, gezond en met plezier kunnen doen in de wetenschap dat daarmee de productiviteit en ultimo de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers wordt bevorderd? Hoe stuur je op afstand? Welk type leiderschap past het beste bij HNW? En wat vraagt dat van de huidige leidinggevenden? Hoe kun je het transitieproces naar Het Nieuwe Werken oftewel hybride werken in de organisatie optimaal begeleiden? Belangrijke vragen die we binnen in deze module proberen te beantwoorden.
Module 5 - Vastgoed en Facilities en Het Nieuwe Werken
Kantoorgebouwen staan een groot deel van de tijd leeg nu medewerkers meer en meer vanuit huis of vanaf een andere locatie werken. En deze leegstand is werkgevers een doorn in het oog, want leegstaande kantoorgebouwen leveren niets op en kosten alleen maar geld. Toch weten we intussen dat er ook bij Het Nieuwe Werken behoefte blijft aan momenten van direct persoonlijk contact met en tussen collega's, bijvoorbeeld voor een teamoverleg, een training of een brainstormsessie.
Bestaande kantoren met hun afgesloten kantoorruimtes en hun standaard efficiënte, maar ook saaie vergaderzalen lenen zich echter maar slecht voor dit soort activiteiten. Om Het Nieuwe Werken optimaal te kunnen faciliteren hebben veel bestaande kantoorgebouwen een make-over nodig. In deze module passeren verschillende mogelijkheden de revue.
Module 6 - Projectmatig Werkplekadvies
Als werkplekadviseur heb je een behoorlijk breed werkveld met aandacht voor de fysieke huisvesting, de digitale werkplek en sociaal-organisatorische aspecten in de omgeving. Dat veronderstelt zeker bij meer omvangrijke adviezen met betrekking tot de werkomgeving in ieder geval een integrale, multidisciplinaire benadering met input van alle relevante vakgebieden. In deze module leer je hoe je een resultaatgerichte onderlinge samenwerking tussen en met de verschillende specialisten efficiënt en effectief, ofwel projectmatig kunt organiseren.